Rakkaus piispikseen toi MBakeryn ja Kui Designin yhteistyöhön

Kaksi turkulaista, laadukkaista tuotteistaan tunnettua yritystä on yhdistänyt voimansa lanseeratakseen kunnianosoituksen piispanmunkille eli piispikselle. Asiakkaat voivat hankkia Kui Designin Piispis-tuotteita ja syödä MBakeryn piispiksiä tästä päivästä alkaen. Turkulaisten rakastama piispis tunnetaan muualla Suomessa virheellisesti nimellä berliininmunkki.

Turkulainen Kui Design tuo tänä keväänä markkinoille uuden kuosin, jossa on herkullisen pinkki, hieman retrohenkinen piispanmunkki eli piispis. Kuosi toistuu postikorteissa, tarjottimissa, lasinalusissa, keittiöpyyhkeissä ja kankaissa, ja ensimmäistä kertaa ikinä uutuuskuosista tehdään myös syötävä versio, joka koristaa leipomo MBakeryn uusia piispis-munkkeja.

–Olen tehnyt monenlaisia tuotteita, mutta koskaan aiemmin niitä ei ole voinut syödä, naurahtaa Kui Designin Piispis-kuosin luonut tekstiilisuunnittelija Henna Jaakkola.

Jaakkola oli pyöritellyt ideaa piispikselle omistetusta kuosista mielessään jo pari vuotta, mutta lopullisen sysäyksen antoi asiakkaalta tullut toive. Sen jälkeen kaikki kävi nopeasti, ja kuosi oli valmis jo pari päivää myöhemmin.

MBakeryn yrittäjä Mikko Hietala oli tahollaan pallotellut ideaa piispiksestä parisen vuotta hänkin – ja ostanut leipomolle vuosi sitten jo munkkikoneetkin. Lopullinen silaus idealle vain puuttui. Eräänä iltana puhelinta selaillessaan Hietala törmäsi Kui Designin uutuuskuosiin ja hullaantui siihen heti.

Yhteinen sävel löytyi nopeasti, ja yhteistyö laitettiin vireille. Tänään markkinoille tulevia MBakeryn uusia piispiksiä koristaa Kui Designin piispis-logo, ja kuosi näkyy muuallakin MBakeryn myymälöissä ja verkkokaupassa. MBakery ottaa pisteisiinsä myyntiin lukuisia Kui Designin piispis-aiheisia tuotteita, ja Kui Design taas myy MBakeryn piispiksiä ainakin vappuna.

–On tärkeää, että turkulaiset luovien alojen toimijat tekevät yhteistyötä ja tukevat toisiaan. Monesti parhaat ideat keksitään juuri yhteistyössä, sanovat Jaakkola ja Hietala.

–Uskomme, että tämä yhteistyö vetoaa turkulaisiin. Ihmiset haluavat nyt korona-ajan jälkeen jotain iloista ja kivaa, ja piispiksillä on aivan erityinen paikkansa turkulaisten sydämissä! Lisäksi nämä tuotteet sopivat ihan loistavasti vappuun ja ylipäätään kesään, piknikkeihin ja mökkikauteen, sanoo Jaakkola.

–Asiakkaamme ovat pitkään toivoneet valikoimaamme tuoreita munkkeja, ja nyt pääsemme tarjoamaan niitä. Eli siit sit viis piispist, sanoo Hietala.


Pist siit sit viel viis piispist
– tiesitkö tämän piispiksestä?

Piispanmunkki on tullut Suomeen jo noin 150 vuotta sitten, ja sen esikuva löytyy 700-luvun Baijerista. Munkin saapuessa Suomeen arkkipiispan koti löytyi Turusta, ja tämän vuoksi herkun nimeksi tuli Turussa piispanmunkki. Alun perin munkin pinnalla oleva kuorrutus oli valkoinen, kuten myös piispan liperit.

Turun ulkopuolella sama leivonnainen tunnetaan nimellä berliininmunkki, ja nimestä käydään toisinaan kovaa vääntöä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.
Piispanmunkki eli piispis tilataan oikeaoppisesti sanomalla: ”Pist siit sit viel viis piispist.”
Tämän takia MBakery myy piispiksiä nimenomaan viiden kappaleen paketeissa.

MBakeryn piispikset leivotaan Turun Mälikkälässä sijaitsevassa leipomossa. MBakeryn piispis on laktoositon ja leivottu voihin. Piispiksen sisällä on turkulaisen Robertsin hillotehtaan valmistama mansikkatäyte ja pinnassa Kui Designin luoma logo.

Kui Designin Piispis-mallisto nyt Kui Shopissa (Kristiinankatu 6) ja verkkokaupassa kuidesign.fi
MBakeryn piispiksiä on myynnissä yrityksen toimipisteissä (MBakeryn leipomomyymälä – Salvumiehenkatu 4, Piece of Cake -kahvila – Turun kauppahalli ja Take the Cake -kahvila Kauppakeskus Mylly) sekä verkkokaupassa kauppa.mbakery.fi

*Kui Design on vuonna 2007 perustettu designyritys, joka inspiroituu Turusta, sen ihmisistä ja ilmiöistä. Yritys valmistaa muun muassa kodin tekstiilejä ja vaatteita. Suurin osa tuotteista valmistetaan käsityönä Turussa. Yrityksen oma myymälä Kui Shop on toiminut Turun Kristiinankadulla vuodesta 2020. KUI Design työllistää vakituisesti 4 henkilöä.

*Leipomo MBakery täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta. Turun Mälikkälässä toimivan yrityksen valikoimaan kuuluu monipuolinen valikoima leivonnaisia, suklaatuotteita ja jäätelöitä. MBakeryllä on leipomomyymälä Turun Salvumiehenkadulla, kahvila Piece of Cake ja ravintola MBistro Turun kauppahallissa sekä kahvila Take the Cake kauppakeskus Myllyssä. MBakery työllistää Turun alueella 25 henkilöä.

Kaksi turkulaista, laadukkaista tuotteistaan tunnettua yritystä on yhdistänyt voimansa lanseeratakseen kunnianosoituksen piispanmunkille eli piispikselle. Asiakkaat voivat...

Lue lisää

Turkulainen leipomo MBakery tuo markkinoille maistuvan uutuuden: ruispalaleivän, joka on valmistettu suomalaisesta rukiista. Leipä on valmiiksi...

Lue lisää

Turku saa oman, herkullisen nimikkopullan, jota koristaa suklainen Turun vaakuna. Uusi nimikkoleivonnainen on MBakeryn rakkaudenosoitus Turulle....

Lue lisää